22. marts 2012

Blomkálssuppa við rugbreyðsbitum


Í havanum standa 3 treiskar páskaliljur í fullum blóma og sveiggja í vindinum. Vindurin er eisini treiskur, men eg haldi við páskaliljunum. Har knubbast allastaðni í havanum, hann treingir so ræðuliga nógv til eina kerliga hond. Men tað er for kalt og vátt til at eg troysti mær út og eg hugsi at í morgin fari eg út......ella fái mannin at fara út, meðan eg haldi meg til grýturnar.

Henda suppan er gjørd eftir áheitan frá einum fátækum lesandi, sum er langt av landi skotin. Uppskriftin kann koma undir kategoriina skjótt, sera bíligt og nokkso sunt (feittprocentið er nokk í hægra lagið, til at suppan er heilt sunn. Men who cares! Hon smakkar væl og rugbreyðsbitarnir geva góða fyllu, so tú nýtist ikki kjøt.

1 blomkál
2 miðal leykir
olivenolja at steikja í
2 eplir
1½ høsnaboullion (evt. av 4 terningum)
½ tsk timian
1 tsk sukur
1 pk matgerðaróma frá MBM
pipar (úr eini piparkvørn!)

4 - 6 rugbreyðsflísar, ella onkur rest av øðrum breyði (tað kann saktans vera nokkso turt)
2 spsk olivenolja
ein lítlan klump av smør, uml. 1 spsk

Karva leykinarnar og epli og sker blomkál í størri bitar. Steik leykin til hann er glarur. Koyr alt uttan róma í grýtuna og lat tað kóka í 15 minuttir.

Sker skorpuna av breyðnum og sker í bitar. Steik bitarnar í smør og olju á eini pannu við miðal hita, til teir eru sprødir.

Blenda suppuna. Eg brúki ein stavblendara, men tú kannst eisini taka grønmeti burturúr og geva tí ein túr í hvirluni saman við eitt sindur av soðnum. Kóka upp saman við rómanum og smakka til við pipar og salt.

Koyr rugbreyðsbitarnar omaná suppuna í tallerkinum.

Vælgaganisgt


4. marts 2012

Farsbreyð við grønmeti

Gerandis matur skal vera sunnur, bíligur og skjótur at gera. So vit kunnu verða kløn, hava góða heilsu, síggja gott út og fáa tíð til alt tað sum vit hava hug til, og eiga ella føla okkum noyddan til at gera. Men tað er sørindansimeg ikki bara so sum so, at finna uppá sunnan-bíligan-skjótan døgverðamat. Sjálvt um eg lesi nógvar, ræðuliga nógvar, uppskriftir, standi eg javnan og veit ikki hvat eg skal finna uppá til døgverða. Onkuntíð finni eg uppá okkurt sum eg hugsi, at hetta má eg minnast til. Men næstu ferð eg standi og veit ikki hvat eg nú skal finna uppá, er tað farið í gloymibókina . Tað ber ikki til at eta karrybollar ella spagetti við kjøtsós fleiri ferðir um vikuna.

Men dagarnir við góðum hugflogi koma av og á og her er eitt sunt-bíligt-skjótt úrslit, sum var væl móttikið av ungum sum eldri.

700 -800 gram hakkað oksakjøt
2 miðal leykir
2 fed hvítleyk (evt.)
2 lítil egg
3 spsk hveitimjøl
2 dl. mjólk
1½ tsk salt
½ tsk timian
½ tsk salvie
pipar 


Brúka tað grønmeti tú eigur inni saman við 2 fedum av hvítleyki. Eg brúkti

1 purra
2 piparfruktir
3 stórar gularøtir
ein rest av soppum, uml. 150 gram.

Man kann eisini brúka leyk, brokkoli, blomkál, squash, kál, blaðsellarí, røtir og annað sum tú hevur hug til.

Koyr alt til farsbreyði í eina hvirlu og lat hana koyra til farsið er koyrt væl saman. Stoyt í eitt eldfast fat ella eina lítla steikisúgv og forma til eitt breyð. Sker grønmeti í líka stórar bitar, karva hvítleykin smátt og steik eina lítla løtu í 2 spsk olivenolju. Salta og legg tað rundan um farsbreyðið. Dekka fatið til við staniol ella einum loki. Baka í 185 gradir hitaluft í 30 minuttir. Hav eplir afturvið.

Vælgagnist.